Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

ΠΟΤΕ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΠΩΣ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ



ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΑΡΙΟ
ΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΜΕ
ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΤΕ
ΣΩΣΤΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ
ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ
ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ


IC XC NI KA
ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΩΣ    ΠΡΟΣΕΥΧΕΣΤΕ
ΟΔΗΓΙΕΣ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Α

ΠΟΤΕ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ
ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ
ΠΩΣ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ



ΠΟΤΕ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ

Οι Ισραηλίτες των χρόνων του Βασιλέως και Προφήτου Δαβίδ προσεύχονταν 3 φορές την ημέρα, Πρωί Μεσημέρι και Βράδυ. Στην Ορθόδοξη Χριστιανική Λατρεία οι πιστοί για να προστατευτούν από τον αδιάλειπτο, τον ασταμάτητο δηλαδή πόλεμο του σατανά προς τον άνθρωπο, ορίστηκε από τους Πατέρες της Εκκλησίας να προσεύχονται και αυτοί αδιάλειπτα ώστε να βρίσκονται υπό την προστασία του Θεού.
Κατά την Εκκλησιαστική παράδοση η ημέρα ξεκινά με την έναρξη της νύχτας, το εικοσιτετράωρο αρχίζει λοιπόν με το σούρουπο, για τον λόγο αυτό στην εκκλησία ομιλούμε για νυχθήμερο και για Ακολουθίες του νυχθημέρου και όχι του ημερονυχτίου. 
Πιο συγκεκριμένα ορίστηκαν 7 προσευχές για όλο το 24ωρο, το Χριστιανικό λοιπόν 24ωρο ξεκινά στις 6 το απόγευμα με την Ακολουθία του Εσπερινού και τελειώνει στις 3 το μεσημέρι της επομένης ημέρας με την Ακολουθία της 9ης ώρας (Θ΄). Οι προσευχές λοιπόν που θα πρέπει κανονικά να κάνουμε, για να μας προστατέψει ο Θεός από τις ασταμάτητες επιθέσεις του σατανά, είναι με την σειρά οι ακόλουθες:
1η) Εσπερινός, 6 το απόγευμα  
2η) Απόδειπνο, 9 το βράδυ
3η) Μεσονυκτικό, 12 το βράδυ
4η) Όρθρος συν Aκολουθία της 1ης (Α΄) ώρας, 6 το πρωί
5η) 3η (Γ΄) ώρα, 9 το πρωί
6η) 6η (ΣΤ΄) ώρα, 12 το μεσημέρι
7η) 9η (Θ΄) ώρα, 3 το μεσημέρι

 
Η μεγαλύτερη σε διάρκεια και αξία, διότι χρησιμοποιείται στη Θεία Λειτουργία από τους πιστούς για να ζητήσουν την μεσολάβηση του Θεού στην ζωή τους για την θαυματουργική Του βοήθεια σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν μικρά και μεγάλα,  αλλά  και σε πολυπλοκότητα Ακολουθία είναι αυτή του Όρθρου, εξίσου σημαντικές με τον Όρθρο είναι το Απόδειπνο και το Μεσονυκτικό. Όλες οι Ακολουθίες έχουν τον συμβολισμό τους και είναι σημαντικές, όμως οι απογευματινές και νυχτερινές Ακολουθίες μπορούμε να πούμε ότι είναι περισσότερο αναγκαίες στην καθημερινή μας ζωή. Αυτό συμβαίνει  διότι τις ώρες της νύχτας, κυρίως, η πλευρά του πλανήτη στην οποία κατοικούμε έχει στραφεί προς την πλευρά του ηλιακού συστήματος όπου βρίσκεται ο πλανήτης κρόνος, στον πλανήτη κρόνο λέγεται ότι είναι ο μοναχικός θρόνος του αποστάτη σατανά  του αρχηγού των δαιμόνων και για αυτό θεωρείτε ότι τις νυχτερινές ώρες τα δαιμόνια ενισχύονται από την σκοτεινή του ακτινοβολία και εισχωρούν στα σώματα των ανθρώπων. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο οι επιθέσεις των δαιμονικών πνευμάτων είναι εντονότερες γι’ αυτό και θα πρέπει όσο μπορούμε να κάνουμε τις βραδινές μας προσευχές και να μην τις αμελούμε διότι τις ώρες εκείνες είναι που τις έχουμε περισσότερο ανάγκη για να σφραγισθούμε. Βέβαια ο κρόνος κινείται και αυτός γύρω από τον ήλιο οπότε, αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με το έτος και την εποχή, μπορεί να είναι και ημέρα όταν η πλευρά του πλανήτη μας  αντικρίζει τον κρόνο, δεδομένο πάντως είναι ότι οι δαίμονες προσπαθούν κατά την διάρκεια της νύχτας να μας επηρεάσουν και μέσα από τα όνειρα. Καλό λοιπόν είναι να δίνουμε μια ιδιαίτερη βαρύτητα στη βραδινή μας προσευχή, και όσο μπορούμε να μην την αμελούμε, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι μπορούμε να αμελήσουμε την πρωινή μας προσευχή, το αντίθετο μάλιστα η πρωινή και νυχτερινή προσευχή θεωρούνται οι πλέον αναγκαίες  .   
Εκτός από τις προσευχές που έχει ορίσει η εκκλησία κατά την διάρκεια της ημέρας, υπάρχουν πάρα πολλές άλλες προσευχές τις οποίες κάνουμε σε διαφορετικές περιστάσεις της ζωής μας. Υπάρχουν προσευχές που κάνουμε όταν είμαστε εμείς ή κάποιο δικό μας πρόσωπο άρρωστο, κυρίως για την περίπτωση αυτή είναι το ιερό μυστήριο του Ευχέλαιου, γράφει για αυτό στην Καινή Διαθήκη στην επιστολή του Ιακώβου του Αδελφοθέου :

«ἀσθενεῖ τις ἐν ὑμῖν; προσκαλεσάσθω τοὺς πρεσβυτέρους τῆς ἐκκλησίας, καὶ προσευξάσθωσαν ἐπ᾿ αὐτὸν ἀλείψαντες αὐτὸν ἐλαίῳ ἐν τῷ ὀνόματι τοῦ Κυρίου· καὶ ἡ εὐχὴ τῆς πίστεως σώσει τὸν κάμνοντα, καὶ ἐγερεῖ αὐτὸν ὁ Κύριος· κἂν ἁμαρτίας ᾖ πεποιηκώς, ἀφεθήσεται αὐτῷ.»
«Είναι κανείς μεταξύ σας ασθενής; Ας προσκαλέ-σει τους πρεσβυτέρους της Εκκλησίας και ας προ-σευχηθούν επάνω από αυτόν και δι' αυτόν προς τον Θεό, αλείψαντες αυτόν με έλαιο στο όνομα του Κυρίου. Και η προσευχή αυτή, που θα εμπνέεται από την πίστη και θα γίνεται με πίστη, θα θεραπεύσει και θα σώσει τον άρρωστο από την σωματική ασθένεια, και θα τον σηκώσει ο Κύριος από το κρεβάτι της αρρώστιας• και εάν ο ασθενής έχει κάμει αμαρτίας, θα του συγχωρηθούν εκ μέρους του Θεού.»
                          Επιστολή του Ιακώβου του Αδελφοθέου Κεφ. 5 στιχ. 14-15.

Είναι λοιπόν σημαντικό στο ευχέλαιο, εκτός του ιερέα, να υπάρχουν φίλοι και συγγενείς του ασθενή και να προσεύχονται όλοι μαζί για την θεραπεία του. Η συλλογική προσευχή είναι απείρως αποτελεσματικότερη από την ατομική προσευχή.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να προσευχόμαστε ατομικά αντιθέτως η συστηματική ατομική προσευχή είναι η μόνη που εγγυάται την επιτυχία της συλλογικής διότι η μία στηρίζεται στα γερά θεμέλια της άλλης και αποτελεί την λογική της συνέχεια εφόσον η ατομική προσευχή γίνεται συχνά και σωστά. Γενικότερα καλό είναι να κάνουμε μια μικρή προσευχή πριν ξεκινήσουμε για να κάνουμε την δουλειά μας ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ή εργασία, και να ζητάμε στο τέλος της προσευχής την βοήθεια του Θεού για την εργασία που πρόκειται να εκτελέσουμε, διότι έτσι βάζουμε στήριγμα σε αυτό που θα κάνουμε και τον ίδιο τον Θεό, αν κάνετε σωστά και με πίστη αυτό που σας λέμε θα δείτε ότι οι εργασίες που θα κάνετε ξεκινώντας με προσευχή θα έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Υπάρχουν και πολλές άλλες προσευχές κυρίως από το Ιερό Ψαλτήριο της Παλαιάς Διαθήκης οι οποίες αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες εργασίες όπως η καλλιέργεια της γης, η μελέτη και οι πνευματικές εργασίες. Ακόμη και ο πόλεμος και η προστασία της ανθρώπινης ζωής από κακόβουλες επιθέσεις ή και η τιμωρία των άδικων ανθρώπων από τον Θεό οι οποίοι ταλαιπωρούν και βασανίζουν αδύναμους ανθρώπους που δεν μπορούν να αντισταθούν και να προστατέψουν τους εαυτούς τους. Όμως όλες αυτές τις προσευχές θα τις εξηγήσουμε και θα πούμε πως θα πρέπει να γίνονται σωστά για να φέρνουν αποτελέσματα και να εισακούγονται από τον Θεό σε άλλο κεφάλαιο στην συνέχεια του βιβλίου.
              




14
 
 


Η ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ

Η φύση της Προσευχής είναι σαν την Γυμναστική, δηλαδή όπως στην γυμναστική όταν ξεκινάμε και είμαστε πρωτάρηδες δεν θα πρέπει να αρχίζουμε με πολλά βάρη ή με πολυάριθμές ασκήσεις γιατί θα κάψουμε τους μύες μας, αλλά θα πρέπει με λίγα βάρη και με μέτριο αριθμό ασκήσεων να ζεστάνουμε πρώτα το κορμί μας για να μην το καταστρέψουμε, έτσι ακριβώς πρέπει να κάνουμε και με την προσευχή. Δηλαδή όταν ξεκινάμε να βάλουμε στην ζωή μας την προσευχή θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στην σταθερή συχνότητα της προσευχής και όχι στην ποσότητα, γιατί εάν κάνουμε μεγάλες προσευχές δίχως να τηρούμε μια συγκεκριμένη συχνότητα θα νιώθουμε ότι δεν θέλουμε να κάνουμε την προσευχή μας διότι θα μας φαίνεται πολύ κουραστική και έτσι θα την αμελούμε και δεν θα την κάνουμε, με αποτέλεσμα να αφήνουμε τον εαυτό μας απροστάτευτο απέναντι στα σατανικά δαιμόνια.
Είναι τραγικό αλλά δυστυχώς αληθινό, άνθρωποι θεοσεβείς οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται κοντά στον Θεό διότι είναι η ψυχή τους ποτισμένη με αγάπη, η οποία αγάπη είναι και η ουσία του Θεού, μη γνωρίζοντας ότι όλη η μεγάλη δυσκολία τους να κάνουν προσευχή οφείλεται στον πόλεμο των δαιμόνων, επιδιώκουν να κάνουν μικρές προσευχές νομίζοντας ότι έτσι θα είναι πιο εύκολο για αυτούς να προσεύχονται. Αυτό φυσικά είναι καλό για το ξεκίνημα και την είσοδο του ανθρώπου στο δύσκολο έργο της προσευχής.  Όμως δυστυχώς  πολλοί επιδιώκουν να μείνουν μόνο σε αυτό το αρχικό και εισαγωγικό στάδιο, και καταβεβλημένοι από τον πόλεμο που δέχονται από τους δαίμονες και νομίζοντας  ότι είναι στην φύση του χαρακτήρα τους  να μην κάνουν μεγάλες αλλά κυρίως συχνές προσευχές σταματούν την προσπάθεια της προσευχής για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Έτσι όμως ταλαιπωρούν τον εαυτό τους διότι είναι σαν να κάνουν ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω.
Άλλοι πάλι κάνουν κάτι ακόμη χειρότερο αφιερώνονται στην ατομική προσευχή και αποφεύγουν να πάρουν μέρος στην συλλογική που είναι οι ακολουθίες της εκκλησίας αλλά κυρίως η Θεία Λειτουργία. Αυτό είναι ότι χειρότερο υπάρχει διότι οι άνθρωποι αυτοί ενώ  φτάνουν με τον κόπο και τις θυσίες τους στην Πηγή της Δύναμης και της Ευλογίας και κυριότερα του ΘΑΥΜΑΤΟΣ δεν πίνουν από το νερό της. Οι άνθρωποι αυτοί είναι οι πιο δυστυχισμένοι διότι εσφαλμένα νομίζουν ότι ο Θεός θα τους βοηθήσει θαυματουργικά μέσω της ατομικής προσευχής. Θλίβονται και μελαγχολούν διότι ενώ με την ατομική προσευχή νιώθουν την παρουσία του Θεού κοντά τους αναρωτιούνται γιατί δεν τους βοηθάει στα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Οι άνθρωποι αυτοί δεν φταίνε, αυτοί που φταίνε είναι όσοι χριστιανοί  (διότι δυστυχώς ούτε όλοι οι χριστιανοί  γνωρίζουν την δύναμη που έχουν στην διάθεση τους κατά την Θεία Λειτουργία ή ακόμη χειρότερα φοβούνται να την αποκαλύψουν για να μην τους κοροϊδεύουν οι άπιστοι και αφήνουν τους πιστούς να υποφέρουν), που γνωρίζουν τα θαυματουργικά αγαθά της συλλογικής προσευχής και Κυριότερα τα ΘΑΥΜΑΤΑ της συλλογικής προσευχής στην Θεία Λειτουργία και δεν τα γνωστοποιούν στους συνανθρώπους τους.
15
 
Το ζήτημα λοιπόν είναι ότι στην ατομική προσευχή εάν επιλέξουμε μια στάσιμη και μικρή προσευχητική προσπάθεια ανάλογη θα είναι και η βοήθεια του Θεού, και αυτό συμβαίνει όχι γιατί ο Θεός δεν θέλει να μας βοηθήσει αλλά γιατί με την προσευχή ανοίγουμε εμείς ένα παράθυρο στην ψυχή μας και συνεπακόλουθα στην ζωή μας για να περάσει η βοήθεια του Θεού. Πρέπει να καταλάβουμε ότι επειδή έχουμε την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΒΟΥΛΗΣΗΣ που μας έχει παραχωρήσει ο Θεός από ΑΓΑΠΗ για να είμαστε τέλεια όντα και όχι ρομποτάκια του, καθορίζουμε και τον βαθμό επικοινωνίας και βοήθειας από τον Θεό ανάλογα με την προσπάθεια που καταβάλουμε για να είμαστε κοντά του. Άλλωστε και ο σατανάς έχει την πορεία του προς την καταστροφή κερδίσει, γιατί επέλεξε να απομακρυνθεί από τον Θεό, εμείς λοιπόν δεν γίνεταί να θέλουμε και τα αγαθά του Θεού να απολαμβάνουμε αλλά και ταυτόχρονα να είμαστε μακριά του. Λίγες και μικρές οι προσευχές μας λίγη και μικρή η επαφή μας με τον Θεό αλλά κυρίως με τα αγαθά που απορρέουν από Αυτόν.  Από την άλλη αν μείνουμε μόνο στην ατομική προσευχή και δεν μετέχουμε στην συλλογική προσευχή της Θείας Λειτουργίας τότε θα νιώθουμε την παρουσία του Θεού, θα παίρνουμε και βοήθεια σε μικρά προβλήματα της ζωής μας (κυρίως λόγω του Φύλακα Άγγελου μας), αλλά δεν θα μαζεύουμε την μεγάλη σοδειά των κόπων μας∙ που είναι η θαυματουργική βοήθεια του Θεού στα Μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Και αυτό γιατί δεν μετέχουμε στην Θεία Λειτουργία ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΕΝΟΙ και κυρίως γιατί δεν ζητάμε μέσω του ΙΕΡΕΑ μας στη Θεία Λειτουργία την βοήθεια του Θεού στα όποια προβλήματα μας.
Άραγε μπορούμε να μείνουμε μόνο στην Θεία Λειτουργία στηριγμένοι και να αφήσουμε την ατομική προσευχή στην άκρη αφού τα θαύματα γίνονται μέσα από αυτήν; Και βέβαια όχι γιατί το ένα είναι η ενισχυτική συνέχεια του άλλου! Για να μείνουμε καθαροί ψυχικά, πνευματικά, αλλά και σωματικά τελικά ώστε να αποκτήσουμε δικαιώματα στην Θαυματουργική ενέργεια της Θείας Λειτουργίας είναι απαραίτητη η καθημερινή συστηματική ατομική προσευχή.  
Και για να έχει κάποιο νόημα ο καθημερινός αυτός αγώνας και να έχουμε πρόσβαση στη μεγάλη δύναμη και ενέργεια του Θεού, είναι απαραίτητη η συμμετοχή στην Θεία Λειτουργία η οποία να είσαστε σίγουροι ότι είναι αυτή που θα σας δώσει και την δύναμη που ψάχνετε για τον αγώνα της καθημερινής προσευχής και ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ θα μετατρέψει τον αγώνα της καθημερινής προσευχής σε απόλαυση διότι εκμηδενίζει τον πόλεμο των δαιμόνων, και με την βοήθεια που μας δίνει στα διάφορα προβλήματα της ζωής όταν τη ζητάμε από τον Θεό έχουμε και κίνητρο να προσευχόμαστε εντονότερα στην καθημερινότητα μας. Είναι απαραίτητη λοιπόν  η συμμετοχή στην Θεία Λειτουργία. Αυτό που χρειαζόμαστε λοιπόν όταν ξεκινάμε τον αγώνα μας μέσα στην προσευχή είναι μια ισορροπία μεταξύ της ατομικής και της συλλογικής προσευχής ώστε να έχουμε και τα πιο γρήγορα αποτελέσματα. Χρειαζόμαστε λοιπόν μικρές αλλά συστηματικές προσευχές πρωί μεσημέρι και βράδυ και οπωσδήποτε συχνή συμμετοχή μέσα στην Θεία Λειτουργία και πάντοτε φυσικά προσευχόμενοι διαβάζοντας τον Όρθρο.
Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι στα Αρχαία Χριστιανικά Χρόνια τα λόγια που λένε οι Ψάλτες στην Θεία Λειτουργία τα έλεγαν οι πιστοί, μετά  για να μην υπάρχει οχλαγωγία, πάρθηκε  η μοιραία απόφαση, τα λόγια των πιστών να λέγονται από τους ψάλτες και οι πιστοί να τα επαναλαμβάνουν από μέσα τους αθόρυβα. Δυστυχώς όμως με την πάροδο του χρόνου οι πιστοί έπαψαν να προσεύχονται στην Θεία Λειτουργία, και βουβοί πια μετέχουν σε μια συλλογική προσευχή δίχως όμως να προσεύχονται!  
Κανονικά εάν λείψουμε για τρεις συνεχόμενες Κυριακές από την Θεία Λειτουργία τότε αυτό είναι ίσο με αφορισμό!
   Για αρχή όμως έστω και μια φορά τον μήνα να μετέχουμε στην Θεία Λειτουργία αρκεί, σε συνάρτηση με την καθημερινή προσευχή, για να δούμε κάποια θετικά αποτελέσματα στην ζωή μας. Το σωστό όμως είναι να μετέχουμε κάθε Κυριακή τουλάχιστον στον Θεία λειτουργία και έτσι να έχουμε την δυνατότητα να ζητάμε κάθε εβδομάδα τα αγαθά του Θεού, τα δώρα του και την βοήθεια του στην ζωή την δική μας και των ανθρώπων μας, διότι φυσικά βοήθεια δεν χρειάζεται να ζητάμε μόνον για εμάς αλλά και για τους συνανθρώπους μας.       
        
Το πρόβλημα κυρίως πηγάζει από τα δαιμόνια τα οποία θα κάνουν ότι μπορούν για να μας κρατούν μακριά από την προσευχή. Θα δείτε από μόνοι σας ότι μόλις ξεκινήσετε να βάλετε στην ζωή σας και το καθημερινό σας πρόγραμμα την προσευχή θα σας είναι πολύ δύσκολο, βαρετό, κουραστικό και γενικότερα θα νιώθετε αρνητικά απέναντι στην προσευχή. Ανάλογα με το πόσο απομακρυσμένοι ήσασταν μέχρι τώρα στην ζωή σας από τον Θεό, τόσο πιο δύσκολό θα είναι για εσάς να κάνετε προσευχή. Ένας πρώην παγανιστής μας έλεγε ότι ενώ είχε μετανοήσει ο άνθρωπος υπήρχαν στιγμές την ώρα της προσευχής που ένιωθε     ακόμη και απέχθεια απέναντι στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού!
Η αιτία όμως όλης αυτής της αρνητικότητας δεν έχει να κάνει με εσάς αλλά με τα δαιμόνια που έχουν μπει μέσα σε εσάς λόγω των αμαρτιών, και πολεμούν την ψυχή σας από μέσα σας. Όταν η ψυχή αποχωρίζεται από το σώμα αυτά θα είναι τα ίδια δαιμόνια που θα προσπαθούν να γκρεμίσουν την ψυχή στην κόλαση, και η μόνη δύναμη που θα μπορεί να τους αντισταθεί τότε θα είναι ο Ιησούς Χριστός. Κάθε φορά λοιπόν που προσπαθείτε να κάνετε προσευχή και νιώθετε αυτή την αρνητική δύναμη να σας εμποδίζει να προσευχηθείτε, εκείνη την στιγμή ζείτε σε μικρογραφία τον πόλεμο που θα αντιμετωπίσει η ψυχή του καθενός από εμάς τους ανθρώπους όταν αποχωριστεί από το σώμα, με τον θάνατο, και προσπαθεί να ενωθεί  με τον Θεό. Γι’ αυτό είναι σημαντικό όταν έχετε αυτό το εμπόδιο μπροστά σας από το να μην κάνετε καθόλου μια μεγάλη προσευχή να κάνετε τουλάχιστον μια μικρή προσευχή.   
   Ο καλύτερος τρόπος για να πολεμήσουμε τα δαιμόνια, είναι να ορίσουμε μικρές αλλά σταθερές στην συχνότητα τους προσευχές. Με τον τρόπο αυτό και θα ενισχύσουμε την επικοινωνία μας με τον Θεό και θα δυναμώσουμε τον εαυτό μας απέναντι στα δαιμόνια.
16
 
Το καλύτερο λοιπόν είναι να ορίσουμε τρεις μικρές προσευχές τις οποίες θα κάνουμε Πρωί, Μεσημέρι και Βράδυ, σε πολύ συγκεκριμένες ώρες τις οποίες θα πρέπει όσο μπορούμε περισσότερο να τηρούμε. Θα δείτε ότι όταν το κάνετε αυτό θα προκύψουν χίλιες δυο αιτίες για τις οποί-ες θα πρέπει να αναβάλετε για λίγο αργότερα την προσευχή σας, αν πέσετε σε αυτήν την παγίδα θα δείτε ότι η προσευχή που αναβάλατε πολύ δύσκολα και με κόπο θα πραγματοποιηθεί μετά.
Τις προσευχές αυτές θα τις δείτε παρακάτω στο προσευχητάριο αυτό, είναι τρεις προσευχές Πρωινή Μεσημβρινή και Βραδινή προσευχή κάθε μια από αυτές είναι χωρισμένη σε 3 μέρη ώστε σιγά σιγά να προχωρά ο αναγνώστης στην προσευχή δίχως να κουράζετε. Αν μπορείτε να κάνετε ολόκληρη την προσευχή είναι καλό αν δεν μπορείτε όμως γι’ αυτό είναι χωρισμένες σε 3 μέρη ώστε να κάνετε τουλάχιστον το 1/3 ή τα 2/3. Επίσης υπάρχουν και 2 μικρές παιδικές προσευχές που είναι πολύ μικρότερες σε μέγεθος από τις κανονικές την πρωινή δηλαδή και την βραδινή. Όταν δεν μπορείτε να κάνετε ούτε το 1/3 της κανονικής προσευχής τότε είναι καλύτερο να κάνετε την αντίστοιχη παιδική πρωινή  ή βραδινή προσευχή. Τώρα αν ούτε και αυτό μπορέσετε να το κάνετε κάντε πρωί, μεσημέρι, και βράδυ τουλάχιστον το Πάτερ ημών, η προσευχή αυτή μπορεί να είναι μια μικρή προσευχή όμως είναι η μοναδική που έχουμε από τα χείλι του ίδιου του ενσαρκωθέντα Υιού και Λόγου του Θεού Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, και είναι μια πολύ δυνατή προσευχή η οποία ιδιαίτερα σε ώρες ανάγκης αν την χρησιμοποιήσετε θα δείτε ότι είναι πραγματικά σωτήρια.
Περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την συγκεκριμένη προσευχή σε ώρα ανάγκης και κινδύνου, αλλά και άλλες προσευχές καθώς και μαρτυρίες και διηγήσεις για το πώς βοήθησαν οι προσευχές πιστούς χριστιανούς που τις χρησιμοποίησαν σε ώρα κινδύνου θα βρείτε στο κεφάλαιο «Κάντε Θαύματα με την δύναμη του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, χρησιμοποιώντας τις χριστιανικές ορθόδοξες προσευχές».  
Βασικός σκοπός όλης αυτής της διαδικασίας είναι να κάνετε έστω μια μικρή προσευχή, για να διατηρήσετε μια στοιχειώδη επαφή με τον Θεό, ώστε να μην νικήσουν τα δαιμόνια τα οποία σκοπό έχουν να μην σας αφήσουν να κάνετε καθόλου προσευχή. Και έτσι να σας κρατήσουν μακριά από το σώμα του Ιησού Χριστού ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να μας σώσει από την κόλαση.
ΠΟΙΕΣ ΩΡΕΣ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ

Οι ώρες που θα πρέπει να κάνετε τις 3 προσευχές είναι οι ακόλουθες
1η) Πρωινή 6 το πρωί ή μόλις ξυπνήσετε
2η) Μεσημβρινή 3 το μεσημέρι ή όποια άλλη ώρα προς το μέσο της ημέρας μπορείτε.
3η) Βραδινή 9 το Βράδυ, γενικότερα όμως πολύ
πριν πάτε για ύπνο, αυτό μην το αφήσετε για την ώρα πριν κοιμηθείτε διότι θα δείτε ότι θα είστε κουρασμένοι και δεν θα έχετε την δύναμη να κάνετε την προσευχή. Με τον καιρό θα καταλάβετε ότι η κούραση αυτή δεν είναι φυσιολογική αλλά θα σας πιάνει μόνο όταν προσπαθείτε να κάνετε προσευχή, και είναι στην ουσία δαιμονικό εμπόδιο.
Εάν τώρα δεν μπορέσετε να κάνετε κάποια από τις προσευχές μην μπείτε στην παγίδα να κάνετε την προσευχή που παραλείψατε μαζί με την επόμενη προσευχή, αλλά προχωρήστε και κάντε την επόμενη προσευχή κανονικά μόνη της. Αυτή είναι μια παγίδα των δαιμόνων για να κάνουν την προσευχή σας δυσκολότερη, με το να προσθέτετε τις προσευχές την μια πάνω στην άλλή το μόνο που καταφέρνετε είναι να κάνετε την προσευχή κάτι κουραστικό και μόνο σκοπό έχει να κάνει στο τέλος τον άνθρωπο να βλέπει την προσευχή σαν κάτι αδιέξοδο και βαρύ. Όταν λοιπόν για κάποιο λόγο παραλείψατε να κάνετε μια προσευχή προχωρήστε στην επόμενη κανονικά στην ώρα που έχετε ορίσει και μην κάνετε την προσευχή πιο δύσκολη από ότι πρέπει να είναι, γιατί στο τέλος θα δείτε ότι το αποτέλεσμα θα είναι να μην κάνετε καθόλου ούτε αυτή που παραλείψατε ούτε και την επόμενη. Γενικότερα θα πρέπει να προσπαθήσετε να ορίσετε ανάλογα με το ημερήσιο πρόγραμμα σας, κάποιες συγκεκριμένες ώρες για να κάνετε τις τρεις αυτές προσευχές,  και να θέτετε ως βασικό στόχο της ημέρας σας πάση θυσία να πραγματοποιείται τις προσευχές σας. Όταν βιώσετε τα αγαθά που αποκτώνται μέσω της προσευχής τότε θα κατανοήσετε και το γιατί είναι τόσο σημαντικό να κάνετε τις προσευχές σας.


ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΤΟΝ ΘΕΟ

17
 
Θα πρέπει λοιπόν την προσευχή να την αντιμετωπίζεται σαν την γυμναστική, λίγη στην αρχή αλλά πάντα σταθερή στην συχνότητα της. Έτσι θα δυναμώνεται πνευματικά και θα σας είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίζεται τον πόλεμο των δαιμόνων.
Καλό λοιπόν είναι να ξεκινήσετε με τις 2 παιδικές προσευχές, και όταν δείτε ότι μπορείτε δίχως πρόβλημα να τις κάνετε στις ώρες που έχετε ορίσει. Τότε μόνο προχωρήστε στην αύξηση της προσευχής, ξεκινώντας πάντοτε από τι βραδινή προσευχή, αντί για την βραδινή παιδική προσευχή κάντε το πρώτο μέρος της κανονικής βραδινής προσευχής. Όταν με άνεση και δίχως προβλήματα το πετυχαίνετε αυτό, τότε προχωρήστε στην μεσημεριανή παιδική προσευχή και κάντε αντί για αυτήν  το πρώτο μέρος της μεσημβρινής κανονικής προσευχής. Αυτό που σας δείχνει ότι κάνετε πετυχημένα την αλλαγή και αύξηση της προσευχής σας   είναι κάθε φορά που κάνετε αυτήν την αλλαγή, να μην διαταράσσεται η συχνότητα στην προσευχή σας. Δηλαδή να κάνετε σταθερά αυτές τις αλλαγές δίχως να παραλείπετε πρωί μεσημέρι και βράδυ την προσευχή. Τέλος όταν κάνετε πετυχημένα στις ώρες που έχετε ορίσει το πρώτο μέρος της μεσημεριανής και βραδινής προσευχής, αλλάζετε και την πρωινή παιδική προσευχή και αντί για αυτήν κάνετε το πρώτο μέρος της πρωινής κανονικής προσευχής.
Έτσι αντί για τις παιδικές προσευχές θα έχετε προχωρήσει στο πρώτο μέρος της κανονικής πρωινής  μεσημβρινής και βραδινής προσευχής. Όταν αυτό το κάνετε πετυχημένα στις ώρες που έχετε ορίσει τότε θα προχωρήσετε στο να κάνετε και το δεύτερο μέρος των προσευχών αυτών κατά τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή θα ξεκινήσετε από την βραδινή και μαζί με το πρώτο μέρος της προσευχής θα κάνετε και το δεύτερο μέρος. Όταν το πετύχετε αυτό δίχως πρόβλημα στην συχνότητα των προσευχών θα προσθέσετε το δεύτερο μέρος στην μεσημβρινή προσευχή. Και όταν και αυτό γίνετε δίχως προβλήματα θα προσθέσετε το δεύτερο μέρος της πρωινής. Με τον παραπάνω τρόπο που περιγράψαμε θα προχωρήσετε στην πρόσθεση του τρίτου μέρους των κανονικών τριών προσευχών. Εάν καταφέρετε και κάνετε χωρίς προβλήματα στην συχνότητα τους τις τρεις αυτές προσευχές θα ενισχυθείτε από τον Θεό, την ενίσχυση αυτή του Θεού θα την βιώσετε και εσείς οι ίδιοι Ψυχικά, Πνευματικά και Σωματικά. Με τις τρεις αυτές προσευχές ενισχύεστε ώστε να μπορέσετε να εισέλθετε στις 7 ακολουθίες του 24ωρου.




Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΥΝΑΜΗ
ΤΗΣ ΣΥΝΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ
ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ

Η συνήθεια έχει τεράστια δύναμη και για τον λόγο αυτό έχει μεγάλη  επιρροή στην ζωή μας. Ο άνθρωπος είναι πλάσμα της συνήθειας και ο εχθρός το γνωρίζει αυτό και προσπαθεί με κάθε τρόπο να το χρησιμοποιήσει εναντίον μας. Όμως καθετί που έχει γίνει όπλο ενάντια στην αθανασία και στην ένωση μας με τον Θεό μπορεί να γίνει και όπλο δικό μας για την επίτευξη της ένωσης αυτής. Για τον λόγο αυτό η πετυχημένη προσευχή είναι αυτή που έχει συχνότητα κυρίως και κατά δεύτερο λόγο ποσότητα. Για τον λόγο αυτό τα δαιμόνια προσπαθούν κυρίως να πλήξουν την συχνότητα της προσευχής μας, δεν θέλουν η προσευχή να γίνει συνήθεια στην ζωή του ανθρώπου, διότι γνωρίζουν την μεγάλη επιρροή που έχει η συνήθεια στην ζωή μας. Για το λόγο αυτό επιδιώκουν να διασπάσουν την συχνότητα της προσευχής, διότι για αυτούς ο κίνδυνος δεν προέρχεται από την μεγάλη ποσοτικά προσευχή, αλλά από την συχνή προσευχή, γιατί οτιδήποτε έχει συχνότητα μπορεί εν δυνάμει να γίνει συνήθεια, και η συνήθεια έχει τεράστια δύναμη πάνω στον άνθρωπο. Ας κάνουμε λοιπόν την προσευχή συνήθεια στην ζωή μας, και θα ανακαλύψετε ότι  αυτή η καλή συνήθεια θα αποτελέσει μια ισχυρότατη ασπίδα απέναντι σε κάθε κακό που θέλει να μας εκμηδενίσει, αλλά και ένα ισχυρό όπλο απέναντι στις κακές συνήθειες που μας απομακρύνουν από τον Θεό. Ένα όπλο που θα λειαίνει και στο τέλος θα εκμηδενίζει όλες τις κακές συνήθειες που μας οδηγούν στην αμαρτία. Εάν δε κάνουμε συνήθεια τον σωστό κυριακάτικο εκκλησιασμό και την νηστεία, τότε πραγματικά θα αποκτήσετε μία Ατομική  Βόμβα απέναντι στον σατανά και την αμαρτία και θα δείτε την ζωή σας να αλλάζει τόσο πολύ προς το καλύτερο ώστε ακόμα και αν το περιγράφατε σε κάποιον διπλανό σας δεν θα σας πίστευε ότι μπορεί να ζείτε τόσο καλά. Διότι η ζωή κοντά στον Ιησού Χριστό είναι ουσιαστικά η επιστροφή στον κήπο της Εδέμ. Γι’ αυτό οι μάρτυρες των πρώτων χριστιανικών χρόνων πήγαιναν χαμογελαστοί και ευτυχισμένοι στο θάνατο, διότι είχαν βιώσει την δύναμη και τα Θαύματα του Θεού στην ζωή του και για αυτό ήταν βέβαιοι για τον παράδεισο που τους επερίμενε. 


18
 
 



ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ 7 ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ

Η εισαγωγή στις 7 προσευχές, δεν είναι μια διαδικασία ούτε εύκολη για τον άνθρωπο ούτε δύσκολη για τον Θεό. Είναι στα μάτια κάθε ανθρώπου η αμαρτία, και με την εισαγωγή στις 7 προσευχές αρχίζουν ακόμη περισσότερο να καθαρίζονται τα μάτια μας από την αμαρτία και να ανοίγουν, πραγματικά στον κόσμο που μας περιβάλει.
Όπως και με τις 3 κανονικές προσευχές, έτσι και με τις 7 προσευχές ξεκινάμε με τις βραδινές προσευχές και πιο συγκεκριμένα με την εισαγωγή του Μεσονυκτικού στο πρόγραμμα των προσευχών μας. Το Μεσονυκτικό είναι η προσευχή που κάνουμε στις 12 το Βράδυ, την προσευχή αυτή την εισάγουμε στο πρόγραμμα μας ολόκληρη και όχι σε κομμάτια όπως κάναμε με τις 3 προσευχές. Ταυτόχρονα με το Μεσονυκτικό εισάγουμε στην θέση της Βραδινής προσευχής το μικρό  Απόδειπνο, όταν η αλλαγή αυτή γίνει πετυχημένα τότε στην θέση της μεσημεριανής και πρωινής  προσευχής εισάγουμε τις Ακολουθίες της 1ης  , 3ης , 6ης , 9ης ,ώρας και της Ακολουθίας του Όρθρου ανάλογα με τις δυνατότητες, τις εργασίες, και του χρόνου που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος. Είναι δύσκολο να κάνει κάποιος και τις 7 προσευχές. Με την βοήθεια του Θεού όμως τίποτα δεν είναι αδύνατο,  αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αφιερώσουμε 1 ημέρα τον μήνα ή και την εβδομάδα στις 7 αυτές προσευχές και να τις κάνουμε όπως ακριβώς περιγράφονται, ώστε να βιώσουμε και τα αγαθά των προσευχών αυτών στην ζωή μας. Ιδιαίτερα για τις 7 προσευχές θα πρέπει να προμηθευθούμε ένα ιερό ωρολόγιον ή μια ιερά σύνοψη, το οποίο είναι ένα βιβλίο με τις προσευχές που μπορεί να κάνει ο Χριστιανός κατά την διάρκεια της ημέρας.

ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ

Στην Καινή Διαθήκη, ο Ίδιος ο Ιησούς Χριστός ο Υιός του Θεού, μας καθοδηγεί λέγοντας μας:

«σὺ δὲ ὅταν προσεύχῃ, εἴσελθε εἰς τὸν ταμιεῖόν σου, καὶ κλείσας τὴν θύραν σου πρόσευξαι τῷ πατρί σου τῷ ἐν τῷ κρυπτῷ, καὶ ὁ πατήρ σου ὁ βλέπων ἐν τῷ κρυπτῷ ἀποδώσει σοι ἐν τῷ φανερῷ.»
«Συ όμως, όταν θέλεις να προσευχηθείς, προτίμα το ιδιαίτερο δωμάτιο σου, κλείσε την θύρα και κάμε την προσευχή σου στον Πατέρα σου, που είναι αόρατος και σαν κρυμμένος. Και ο Πατήρ σου, που βλέπει και τα πλέον απόκρυφα, θα σου αποδώσει εις τα φανερά την αμοιβή σου.»
Κατά  Ματθαίον Κεφάλαιο 6 στίχος 6 

19
 
Καλό λοιπόν είναι να έχουμε ένα ιδιαίτερο χώρο, στο σπίτι μας, τον οποίο θα πρέπει να έχουμε διαμορφώσει έτσι ώστε να είναι κατάλληλος για την προσευχή. Δηλαδή να είναι ένας χώρος απομονωμένος αν είναι δυνατόν με όσο γίνεται λιγότερα ερεθίσματα τα οποία είναι άσχετα με την προσευχή ώστε να μην αποσπάτε η προσοχή μας από εικόνες άσχετες με την προσευχή. Καλό είναι να υπάρχει ένα καντήλι αναμμένο με φως αναστάσεως και μια ή περισσότερες  εικόνες, ένα γυάλινο μπουκαλάκι με αγιασμό, αντίδερο και κομποσχοίνι καθώς και κεριά αναστάσεως σβησμένα, καρβουνάκια, λιβάνι και λιβανιστήρι.   Είναι σημαντικό όμως όταν κάνουμε την προσευχή μας να μην προσηλώνετε η προσοχή των ματιών μας στις εικόνες αυτές, αντιθέτως το βλέμμα μας θα πρέπει να είναι προσηλωμένο στα λόγια που διαβάζουμε. Αν λέμε την προσευχή απέξω χωρίς δηλαδή να διαβάζουμε κάποιο κείμενο, τότε είναι καλύτερο να έχουμε κλειστά τα μάτια μας και να συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στο νόημα των λόγων που λέμε. Για αυτό τις εικόνες που θα τοποθετήσουμε στον χώρο καλό είναι να τις τοποθετήσουμε ψηλά στον τοίχο του χώρου που έχουμε διαλέξει ώστε να μπορούμε να έχουμε το βλέμμα μας χαμηλά προς το πάτωμα και να μην τις κοιτάμε όταν προσευχόμαστε. Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να μην τραβάει την προσοχή μας κάποιο οπτικό σχήμα ακόμη και αν αυτό είναι θρησκευτικό, είναι διότι ο Τριαδικός Θεός είναι ασύλληπτος από τον άνθρωπο. Όταν λοιπόν προσηλώνουμε το βλέμμα μας σε υλικές εικόνες του Θεού δυσχεραίνουμε την επαφή μας με τον Θεό, πρέπει η προσευχή να κατευθύνεται την ώρα που γίνετε στην πνευματική εικόνα του Θεού, δηλαδή μονάχα στα λόγια της προσευχής που περιγράφουν κάποιες ιδιότητες του Θεού, δεν πρέπει να σχηματίζουμε μια εικονική εικόνα του Θεού στο μυαλό μας γιατί αυτή θα είναι ψεύτικη, στην περίπτωση αυτή το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι αντί να επικοινωνούμε με τον Θεό να μιλάμε προς τον σατανά. Ο Θεός είναι αόρατος για τα δικά μας αμαρτωλά μάτια για αυτό και η μόνη εικόνα που μπορούμε να σχηματίσουμε, μέσα μας υποσυνείδητα, είναι η πνευματική εικόνα του Θεού που περιγράφεται μέσα από τα λόγια της προσευχής, που είναι και αυτή η ίδια, η Αληθινή εικόνα του Θεού, εικόνα άϋλη, εικόνα αόρατη, εικόνα μυστηριώδης και μυστική και άρα  αντικειμενικά η πιο κοντινή στην πραγματική εικόνα του Θεού. Φυσικά κάποιος θα πει τότε γιατί να βάλουμε εικόνες η όλα τα υπόλοιπα θρησκευτικά αντικείμενα στον χώρο, ο λόγος που τοποθετούμε τις εικόνες στον χώρο είναι διότι οι εικόνες αυτές πέρα από τον συμβολικό χαρακτήρα τους, έχουν και Θεϊκή ενέργεια ιδιαίτερα εάν τις έχουμε αφήσει για ένα διάστημα στην εκκλησία. Έχουν υλικά αντικείμενα Θεϊκή ενέργεια; Η απάντηση είναι ναι, έχουν την ενέργεια αυτήν, την αποκτούν από την πίστη μας και τις προσευχές μας καθώς και από τον αγιασμό τους στην εκκλησία εφόσον τις έχουμε αφήσει για ένα ορισμένο διάστημα στην εκκλησία. Το ίδιο ισχύει με τον αγιασμό το καντήλι με την φλόγα της ανάστασης τα κεριά της ανάστασης τα οποία θα πρέπει να τα ανάβουμε σε ώρα ανάγκης, επίσης καλό είναι όταν προσευχόμαστε να ανάβουμε και το λιβάνι. Όλα αυτά λειτουργούν ως φυλακτά τα οποία προφυλάσσουν τον χώρο μας από δαιμονικές επιθέσεις είτε αυτές είναι πνευματικές είτε εκδηλώνονται με την μορφή κακοποιών ανθρώπων οι οποίοι έρχονται στην οικία μας με σκοπό να μας κάνουν κακό είτε ανοικτά ως εχθροί ή πολύ χειρότερα καλυμμένα ως δήθεν φίλοι.
Τώρα όταν βρισκόμαστε μακριά από το σπίτι μας είναι καλύτερα να κάνουμε την προσευχή μας, στο χώρο που βρισκόμαστε εκείνη την στιγμή είτε είναι η εργασία μας είτε είναι κάποιο λεωφορείο ή κάποιο τραίνο, είτε έχει υπερβολικό θόρυβο και φασαρία. Σε κάθε λοιπόν περίπτωση όσο ακατάλληλο και αν είναι το περιβάλλον στο ο-ποίο βρισκόμαστε για την προσευχή, είναι προτιμότερο να κάνουμε την προσευχή μας έστω και σε τόσο άσκημες συνθήκες και να προσπαθήσουμε να συγκεντρωθούμε όσο μπορούμε περισσότερο στα λόγια της προσευχής μας και να αδιαφορήσουμε για τα εξωτερικά ερεθίσματα παρά να την αμελήσουμε και να μην την κάνουμε καθόλου.
Εάν δεν μπορούμε να κάνουμε ολόκληρη την προσευχή λόγω χρόνου και συνθηκών τότε, θα πρέπει να κάνουμε μια μικρή προσευχή παρά να προσπαθήσουμε να κάνουμε ολόκληρη την προσευχή και να αποτύχουμε γιατί είναι πολύ μεγάλη για τον χώρο και τον χρόνο που έχουμε στην διάθεση μας εκείνη την στιγμή. Με λίγα λόγια λοιπόν στόχος είναι να προσευχόμαστε σε ένα ειδικό χώρο, ο χώρος αυτός με το πέρασμα του χρόνου και με την ποιότητα της πίστης μας και της προσευχής μας φορτίζεται πνευματικά. Δηλαδή όπως με την αμαρτία ο άνθρωπος ανοίγει την πύλη της ψυχής και του σώματος στα κακοποιά δαιμόνια τα οποία μπαίνουν μέσα του και οδηγούν την ζωή του ανθρώπου προς την καταστροφή αλλά και προσελκύουν στην ζωή του και στους χώρους όπου ζει (σπίτι η εργασία) κακούς ανθρώπους και κακές καταστάσεις. Έτσι και με την προσευχή γίνεται το αντίθετο προσελκύονται, στην ζωή και τους χώρους όπου κινείται ο άνθρωπος, ο φύλακας Άγγελος του καθώς και Άγγελοι ή Άγιοι τους οποίους επικαλείται ο άνθρωπος για να τον βοηθήσουν στην ζωή του και στις δυσκολίες ή τα διλήμματα που αντιμετωπίζει. Η πνευματική λοιπόν δύναμη που μας παρέχει η προσευχή είναι δεδομένη και καταλυτική  για την ζωή μας, τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν, τους χώρους μέσα στους οποίους ζούμε και κινούμαστε  και τις καταστάσεις που βιώνουμε. Το κατά πόσο αντιλαμβανόμαστε την μεγάλη αυτή δύναμη εξαρτάτε από πολλούς παράγοντες, ένας πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η καρδιά μας η οποία όταν είναι έντονη η αγαθοποιός πνευματική ενέργεια του Θεού είτε λόγω Αγγέλων που βρίσκονται σε κάποια δεδομένη στιγμή κοντά μας είτε γιατί πλησιάζουμε σε κάποιο χώρο όπου Άγιοι ή Άγγελοι βρίσκονται μαζεμένοι τότε νιώθουμε την καρδιά μας να έχει στην κυριολεξία βγάλει μικρά φτερά και να ανοιγοκλείνει με ταχύτητα τα φτερά αυτά σαν να θέλει να πετάξει. Επίσης στον τομέα των συναισθημάτων άλλες φορές νιώθουμε μια έντονη γαλήνη ή άλλες φορές πολύ έντονη την ανάγκη να πέσουμε στα γόνατα και να κλάψουμε για τις αμαρτίες μας ή να κλάψουμε λόγω της ισχυρής αίσθησης της θυσίας που έκανε και κάνει ο Υιός του Θεού Ιησούς Χριστός για εμάς.         

ΠΩΣ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ

20
 
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα σχετικά με την προσευχή είναι το Πώς προσευχόμαστε. Το πώς προσευχόμαστε έρχεται σε αντίθεση με το πότε προσευχόμαστε εννοώντας χρονικά, δηλαδή ποιες ώρες προσευχόμαστε, και το που προσευχόμαστε, εννοώντας τον χώρο στον οποίο προσευχόμαστε. Γιατί ενώ στο που και στο πότε αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να κάνουμε την προσευχή μας, δηλαδή μπορούμε οποιαδήποτε ώρα και σε οποιοδήποτε μέρος να προσευχηθούμε. Δεν μπορούμε όμως να πούμε ότι δεν μας νοιάζει ο τρόπος με τον οποίο θα προσευχηθούμε, φτάνει να κάνουμε την προσευχή μας. Όχι ο τρόπος με τον οποίο θα προσευχηθούμε είναι απόλυτος και πολύ συγκεκριμένος. Καταρχήν το πως θα προσευχηθούμε εξαρτάτε από το αν προσευχόμαστε μόνοι μας ή μαζί με άλλους χριστιανούς, η προσευχή με μέτρο την δύναμη που εμπεριέχετε σε αυτήν από τον Θεό μπορεί να χωριστεί σε τρία επίπεδα. Το πρώτο είναι η ατομική προσευχή που κάνει ένας χριστιανός μόνος του ανεξάρτητα από τον χώρο ή τον χρόνο όπου αυτή γίνεται, φυσικά εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όταν η προσευχή συνοδεύετε από νηστεία είναι ακόμη δυνατότερη ή όταν γίνεται σε ιδιαίτερες εορτές και ημερομηνίες αυξάνει η δύναμη της ανάλογα επίσης με τον χώρο στον οποίο γίνεται, μπορεί να είναι καταλυτικός, μοναστήρια, εκκλησίες και τόποι όπου υπήρχε για πολλά χρόνια έντονη θρησκευτική δραστηριότητα. Οι τόποι να έχετε υπόψη σας ποτίζονται από αυτά που γίνονται στους χώρους τους, αρνητικά ή θετικά, ή και κάποια αντικείμενα από την χρήση που είχαν «ποτίζονται» κατά κάποιον τρόπο, από καταστροφικά και ανθρωποκτόνα δαιμόνια ή από Αγια Πνεύματα Αγίων και Αγγέλων, γι’ αυτό να είστε γενικότερα προσεκτικότεροι με την ιστορία κάθε μέρους και όταν αυτό έχει γίνει χώρος κακών ενεργειών να κάνετε και τις ανάλογες τελετές για την κάθαρση του.    
Το δεύτερο επίπεδο είναι η συλλογική προσευχή δηλαδή όταν προσεύχονται από δύο χριστιανοί και πάνω ταυτόχρονα μαζί, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Καινή Διαθήκη αναφέρεται ότι όπου είναι δυο χριστιανοί και προσεύχονται ανάμεσα τους βρίσκεται ο ίδιος ο Υιός του Θεού ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Είναι σημαντικό στην συλλογική προσευχή οι χριστιανοί  που θα συμμετέχουν να έχουν συμφωνήσει, προτού ξεκινήσουν να προσεύχονται, για το ποιες προσευχές θα πουν και τι πράγματα θα ζητήσουν από τον Θεό. Ο λόγος που αυτό θα πρέπει να γίνει είναι γιατί το αναφέρει ο Ιησούς Χριστός στην Καινή Διαθήκη.

«᾿Αμὴν λέγω ὑμῖν, ὅσα ἐὰν δήσητε ἐπὶ τῆς γῆς, ἔσται δεδεμένα ἐν τῷ οὐρανῷ, καὶ ὅσα ἐὰν λύσητε ἐπὶ τῆς γῆς, ἔσται λελυμένα ἐν τῷ οὐρανῷ. Πάλιν ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι ἐὰν δύο ὑμῶν συμφωνήσωσιν ἐπὶ τῆς γῆς περὶ παντὸς πράγματος οὗ ἐὰν αἰτήσωνται, γενήσεται αὐτοῖς παρὰ τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς. οὗ γάρ εἰσι δύο ἢ τρεῖς συνηγμένοι εἰς τὸ ἐμὸν ὄνομα, ἐκεῖ εἰμι ἐν μέσῳ αὐτῶν.»                           
« Αλήθεια σας λέω: όσα δέσετε πάνω στη γη θα είναι δεμένα στον ουρανό, και όσα λύσετε πάνω στη γη θα είναι λυμένα στον ουρανό. Πάλι αλήθεια σας λέω ότι, αν δύο από εσάς συμφωνήσουν πάνω στη γη για κάθε πράγμα που θα ζητήσουν, θα τους γίνει από τον Πατέρα μου που είναι στους ουρανούς. Γιατί όπου είναι δύο ή τρεις συναγμένοι στο δικό μου όνομα, εκεί είμαι, στο μέσο αυτών.»
 Κατά Ματθαίον κεφάλαιο 18 στίχοι 18 - 20  

Όπως βλέπουμε λοιπόν είναι ισχυρότατη η συλλογική προσευχή, για αυτό και όταν θέλουμε να ζητήσουμε από τον Θεό κάτι θα είναι πολύ καλό εάν το ζητήσουμε μέσα από την συλλογική προσευχή. Επίσης στην συλλογική προσευχή ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις που κάνουν ισχυρότερη την ατομική προσευχή, δηλαδή η νηστεία και οι ημερομηνίες όπου γιορτάζονται σημαντικοί Άγιοι ή σημαντικές θρησκευτικές εορτές.
Το τρίτο επίπεδο της προσευχής είναι όλες οι προσευχές που πραγματοποιούνται με την παρουσία ιερέα, ιδιαίτερα η Θεία Λειτουργία η οποία γίνετε τις Κυριακές ενισχύει ιδιαιτέρως τον χριστιανό, αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό στην θεία λειτουργία είναι η συμμετοχή του χριστιανού από την αρχή της Θείας Λειτουργίας στις 7 το πρωί έως και το τέλος της Θείας Λειτουργίας  στις 10. Γενικότερα οι χριστιανοί θα πρέπει να συμμετέχουν στα μυστήρια και η συμμετοχή τους αυτή θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη διαφορετικά είναι σαν να μην συμμετέχουν καθόλου σε αυτά. Η Θεία Λειτουργία ιδιαιτέρως είναι από τις τελετές αυτές όπου όταν συμμετέχουμε σε ολόκληρη την τελετή η ενίσχυση που λαμβάνει ο χριστιανός από αυτήν γίνετε ιδιαιτέρως αισθητή, όταν μάλιστα στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο χριστιανός υποβάλει στον Θεό κάποιο αίτημα τότε αυτό έχει πολύ γρηγορότερη πραγματοποίηση από τα αιτήματα που υποβάλλονται στην ατομική προσευχή. Τα αιτήματα στις ατομικές προσευχές, στις  συλλογικές  προσευχές, καθώς και στις προσευχές ή τα μυστήρια που τελούνται με ιερέα τίθενται είτε στο τέλος της προσευχής είτε εάν πρόκειται για Θεία Λειτουργία σε ένα χαρτάκι γραπτώς στον ιερέα από την προηγούμενη τουλάχιστον ημέρα ή αν γίνετε μερικές ημέρες νωρίτερα, ώστε να μπορεί και αυτός να προετοιμασθεί σωστά . Για παράδειγμα στο τέλος της Θειας Λειτουργίας αφού πάρουμε το αντίδωρο πάμε στην είσοδο του ναού και αφού ασπαστούμε τις εικόνες, ανάβουμε ένα κερί και λέμε την ακόλουθη αίτηση προς το Θεό: κάνουμε το σταυρό μας 3 φορές λέγοντας:
21
 
«Κύριε ημών Ἰησοῦ Χριστὲ, Υιέ Θεού, ελέησον με τον αμαρτωλό» και αφού κάνουμε το σταυρό μας συνεχίζουμε λέγοντας « και βοήθησε με……………………….. στο τάδε πρόβλημα

(αίτημα πχ. βοήθησε με ή αξίωσε με Θεέ μου να βρω δουλεία
 ή αξίωσε με Θεέ μου να  πετύχω στις εξετάσεις μου
ή βοήθησε με Θεέ μου να βρω ένα καλό γιατρό
ή αξίωσε με Θεέ μου να βρω τι πρόβλημα έχει η υγεία μου
ή βοήθησε με Θεέ μου να βρω ένα ή μια καλό(ή) χριστιανό(ή) κοπέλα-άντρα  να παντρευτούμε με την ευλογία σου Θεέ μου
ή να ευτυχήσει ο γιος μου ή η κόρη μου στο γάμο του/της με την ευλογία σου Θεέ μου
ή να μετανοήσει για της αμαρτίες του ο φίλος μου και να έρθει στην οδό της σωτηρίας σου Θεέ μου,
ή να ξεπληρώσω τα χρέη μου Θεέ μου
ή αξίωσε με Χριστέ μου να χάσω βάρος και να αδυνατίσω
ή αξίωσε Χριστέ μου τους συνανθρώπους μου στην δουλειά μου να συμφιλιωθούν
ή αξίωσε τους γονείς μου να συμφιλιωθούν με την ευλογία σου Θεέ μου 
ή αξίωσε με Θεέ μου να επανορθώσω για το κακό που έκανα στον φίλο μου Δημήτρη
ή αξίωσε με να συμφιλιωθώ με τους συναδέλφους στην δουλειά μου με την ευλογία σου
ή προστάτευσε τους αστυνομικούς του αστυνομικού τμήματος της περιοχής 
ή αξίωσε με Θεέ μου να βρω την ευτυχία εκπληρώνοντας το θέλημα σου
ή αξίωσε Θεέ μου τον Δημήτρη έμπορο ναρκωτικών να σταματήσει το εμπόριο ναρκωτικών
ή αξίωσε τους δολοφόνους του Αλέξη να επανορθώσουν και να μετανοήσουν για τα εγκλήματα τους
ή ελέησε την δούλη σου Χριστίνα και αξίωσε την να σταματήσει την πορνεία με την ευλογία σου να μετανοήσει
ή αξίωσε με Θεέ μου να βρω μια λύση στα προβλήματα και τις απορίες μου τις εργασίες και τις έρευνες μου
ή αξίωσε την φτωχή δούλη σου Ξανθή να βρει μια δουλεία για να επιβιώσει
ή  αξίωσε την φτωχή δούλη σου Θεοδώρα να απαλλαγεί από το πάθος των ναρκωτικών ουσιών και να σταθεί στα πόδια της  για να επιβιώσει )».

Πολλές φορές οι άνθρωποι στρέφονται στην προσευχή από ανάγκη να βρουν βοήθεια από τον Θεό και λύση  σοβαρών προβλημάτων. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα αυτά είναι να στραφούμε στον Θεό, και με κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες να πάρουμε αυτό που ζητάμε από τον Θεό, αυτό όμως θα το αναλύσουμε σε άλλο κεφάλαιο.
Πριν ξεκινήσουμε να κάνουμε την προσευχή μας πρέπει να καθαρίσουμε συναισθηματικά, πνευματικά και νοητικά, για να μπορέσουμε να συγκεντρωθούμε στην προσευχή, ο Ιησούς Χριστός μας ζητά στην Καινή Διαθήκη να συχωρέσουμε όλους όσους μας έχουν πειράξει για να αρχίσουμε να κάνουμε την προσευχή, αυτό φυσικά είναι πολύ δύσκολο και λίγοι άνθρωποι είναι σε θέση να το καταφέρουν, όταν δεν ήμαστε ακόμη σε θέση να κάνουμε κάτι τέτοιο,  τουλάχιστον ας τους ξεχάσουμε όλους όσους μας έχουν πικράνει και όλα τα προβλήματα που μας απασχολούν εκείνη την στιγμή ας τα ξεχάσουμε, γενικά θα πρέπει να καθαρίσουμε το μυαλό μας από τα πάντα και μόνο η ιδέα του Θεού να μείνει μέσα μας.
Τώρα βέβαια αν θέλουμε με την προσευχή μας να ζητήσουμε κάτι από τον Θεό, το σωστό είναι πριν ξεκινήσουμε την προσευχή μας να γράψουμε προσεκτικά πάνω σε ένα χαρτί αυτό που θέλουμε να ζητήσουμε στο τέλος της προσευχής μας από τον Θεό, και να γράψουμε με προσοχή τον τρόπο με τον οποίο θα διατυπώσουμε το αίτημα μας στον Θεό. Ο λόγος που πρέπει να το κάνουμε αυτό είναι γιατί όταν αφήνουμε ανοργάνωτα τα αιτήματα μας για το τέλος της προσευχής μας, τότε συνήθως δεν τα διατυπώνουμε σωστά και όταν τα αιτήματα μας δεν είναι σωστά διατυπωμένα τότε δεν είναι και απόλυτα βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθούν. Θα πει εδώ φυσικά κάποιος μα καλά ο Θεός δεν γνωρίζει τι θέλουμε, η απάντηση είναι ότι ο Θεός και γνωρίζει τι θέλουμε και γνωρίζει και τι πραγματικά χρειαζόμαστε∙ όμως και στις δύο περιπτώσεις επειδή μας έχει δώσει την Ελευθερία Βούλησης εμείς θα πρέπει να ζητήσουμε την βοήθεια του δίνοντας του έτσι ουσιαστικά την άδεια να επέμβει στην ζωή μας. Ο άνθρωπος έχει τα κλειδιά της πόρτας της ψυχής και της ζωής του και η πόρτα αυτή ανοίγει μόνο σε αυτόν που ο άνθρωπος με τις σκέψεις του, τα λόγια του και τις πράξεις του καλεί είτε αυτός είναι ο ανθρωποκτόνος εχθρός ή ο Φιλάνθρωπος Πατέρας μας Θεός.
22
 
  Την προσευχή μας πρέπει να την κάνουμε από μέσα μας, στο μυαλό μας και όχι μεγαλόφωνα.  Ώστε να συνηθίσουμε έτσι και να μην αντιμετωπίζουμε πρόβλημα όταν θέλουμε να προσευχηθούμε και βρίσκονται κοντά μας άλλοί άνθρωποι που δεν θέλουμε να μας ακούνε. Φυσικά το καλύτερο είναι όταν προσευχόμαστε να υπάρχει απόλυτη ησυχία για να μπορούμε να συγκεντρωθούμε στην προσευχή μας. Όμως αυτή η πολυτέλεια της σιωπής δεν βρίσκεται πάντοτε στην ζωή μας για αυτό θα  πρέπει να μάθουμε να προσευχόμαστε και σε χώρους που υπάρχει ηχορύπανση και οχλαγωγία, ώστε να μην γίνεται εμπόδιο ο θόρυβος στην προσευχή μας, είναι προτιμότερο να κάνουμε προσευχή κάπου όπου υπάρχει θόρυβος παρά να μην κάνουμε καθόλου προσευχή.   Μάλιστα όταν θα αρχίσουμε να προσευχόμαστε σε χώρους που υπάρχει φασαρία θα δούμε με τον καιρό ότι όταν θα βυθιζόμαστε στην προσευχή τότε πραγματικά ο θόρυβος γύρω μας θα παύσει να υπάρχει στα αυτιά μας, όσο και αν αυτό φαίνεται δύσκολο όταν η προσοχή μας στρέφεται πραγματικά ολοκληρωτικά σε κάτι συγκεκριμένο και στην περίπτωση μας στα λόγια της προσευχής τότε κάποιες από τις αισθήσεις μας αδρανούν ώστε να διευκολύνουν όσο γίνεται περισσότερο την όσο γίνεται μεγαλύτερη συγκέντρωση του εαυτού μας  πάνω σε αυτό που έχουμε εστιάσει.
Πριν ξεκινήσουμε την προσευχή θα πρέπει να βάλουμε δύο πράγματα στο μυαλό μας. Το πρώτο είναι ότι μόλις ξεκινήσουμε να προσευχόμαστε τα δαιμόνια θα κάνουν ότι μπορούν για να διασπάσουν την προσοχή μας από τα λόγια της προσευχής, αυτό θα το κάνουν πρώτα από όλα με σκέψεις κάθε λογής που θα περάσουν από το μυαλό σας την ώρα που προσευχόμαστε, από πράγματα βρώμικα και αμαρτωλά έως πράγματα καθημερινά αλλά και πολλές φορές και σκέψεις γύρω από την θρησκευτική ζωή που μπορεί να σας φανούν θετικές, όλες αυτές όμως οι σκέψεις έχουν ένα και μόνο σκοπό την διάσπαση της προσοχής σας από τα λόγια της προσευχής, θα προσπαθήσουν επίσης να σας ενοχλήσουν με ερεθίσματα στο κορμί, να σας προκαλέσουν την ανάγκη να ξυθείτε ή να κουνηθείτε και να αλλάξετε στάση στο κορμί σας, και πάλι όλα αυτά έχουν τον στόχο που αναφέραμε. Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να βάλετε στο μυαλό σας θα πρέπει να είναι να θέσετε ένα και μόνο στόχο στον εαυτό σας, όποτε αντιλαμβάνεστε ότι έχετε πέσει θύμα των διασπάσεων του διαβόλου, έχετε παρασυρθεί δηλαδή και δίνετε προσοχή στις σκέψεις που σας στέλνει και αρχίζετε να τις επεξεργάζεστε, αμέσως μόλις το αντιλαμβάνεστε να σταματάτε τις σκέψεις αυτές όποιες και αν είναι, και να στρέφεται και πάλι την προσοχή σας στα λόγια της προσευχής. Προσέξτε μην ξεγελαστείτε και θεωρήσετε ότι κάποιες σκέψεις είναι θεμιτές γιατί έρχονται από τον Θεό γιατί έχουν να κάνουν με ζητήματα θρησκευτικά, όχι κάθε σκέψη που σας απομακρύνει από τα λόγια της προσευχής προέρχεται από τα δαιμόνια και θα πρέπει να την σταματήσετε, και να στρέψετε την προσοχή σας στα λόγια της προσευχής. Κατά τον ίδιο τρόπο αν έχετε ενοχλήσεις σωματικές θα πρέπει όσο μπορείτε να συγκρατηθείτε και να ζητήσετε και την βοήθεια του Θεού για αυτό «Θεέ μου δώσε μου δύναμη να ολοκληρώσω την προσευχή μου απερίσπαστα», αν δεν αντέχετε με τίποτα τότε κάντε γρήγορα αυτό που έχετε ανάγκη και συνεχίστε την προσευχή σας κανονικά.
Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν πριν ξεκινήσουμε την προσευχή μας να γνωρίζουμε ότι θα δεχτούμε επιθέσεις από τα δαιμόνια και απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις να έχουμε δεσμεύσει τον εαυτό μας ότι θα αντισταθεί με τους πολύ απλούς τρόπους που αναφέραμε, βέβαια πρέπει να καταλάβουμε ότι το γεγονός ότι κάτι είναι απλό δεν το κάνει και εύκολο, σιγά σιγά όμως με τον χρόνο και με την προσπάθεια να είστε βέβαιοι ότι θα γίνετε όλο και πιο λιγότερο δύσκολο.
23
 
Τώρα είναι πολύ σημαντικό να απαντήσουμε στο εξής ερώτημα: Υπάρχει περίπτωση κατά την διάρκεια της προσευχής να δεχτούμε ερεθίσματα τα οποία όμως να μην προέρχονται από τα δαιμόνια αλλά από Άγια  Πνεύματα; ΝΑΙ υπάρχει και είναι πολύ σημαντικό να τους δίνουμε προσοχή διότι όταν γίνεται αυτό πολλές φορές έχει να κάνει με την προστασία του εαυτού μας. Υπάρχουν στιγμές όπου κινδυνεύουμε να πάθουμε κάτι κακό την ώρα που κάνουμε την προσευχή μας, είτε λόγω του χώρου είτε λόγο του χρόνου που κάνουμε την προσευχή μας τότε να είστε απόλυτα βέβαιοι ότι ο Φύλακας Άγγελος μας, εγκαίρως μας προειδοποιεί για το κακό που πρόκειται να συμβεί, την Αγία δε φωνή Του αν και πολύ χαμηλή και γρήγορη (δυστυχώς χαμηλές και γρήγορες είναι και οι φωνές των δαιμόνων όμως δεν είναι πάντα κατανοητή η γλώσσα στην οποία μιλάνε όπως και να έχει ο Πνευματικός σας θα σας εξηγήσει αν κάτι τέτοιο συμβεί από πού προέρχεται για αυτό θα πρέπει πάντοτε να τον ενημερώνεται για τέτοια ζητήματα και να μην ντρέπεστε ή να φοβάστε) θα την αντιληφθούμε γιατί δεν έχει καμιά σχέση με τις σκέψεις που μας στέλνουν οι δαίμονες, πρόκειται ξεκάθαρα για ΦΩΝΗ που ακούμε, αδιόρατη σχεδόν ανεπαίσθητη μα και ταυτόχρονα Απόλυτα Αισθητή μέσα στην ταχύτητά της, και θα πρέπει ότι και αν μας πει να το κάνουμε άμεσα!!!
Επίσης ανάλογα με το πόσο κοντά είναι σε μια δεδομένη στιγμή ένας άνθρωπος στον Θεό ή με το πόσο ευχαριστεί τον Θεό με την στάση του μπορεί να νιώσει ψυχικά αυτό που ανέφερα σε προηγούμενο κεφάλαιο ένα φτερούγισμα στην ψυχή του ή ένα συναίσθημα γαλήνης.
Βέβαια τις περισσότερες φορές όλα αυτά μας τα στέλνει ο διάβολος με σκοπό να ερεθίσει τον εγωισμό μας και να μας ρίξει έτσι σε χίλιες δύο πλάνες με σκοπό να μας κάνει υποχείρια του. Να έχετε υπόψη σας ότι όταν ο διάβολος διαπιστώσει ότι ένας άνθρωπος είναι αποφασισμένος πεισματικά να ακολουθήσει τον δρόμο του Θεού τότε ρίχνει το βάρος του στην μετατροπή του χριστιανού αυτού σε υποχείριο του. Και συνήθως αυτό το καταφέρνει εκμεταλλευόμενος τον εγωισμό του χριστιανού, όταν δηλαδή ο χριστιανός αντί μέσα από την προσευχή να καταλάβει ότι είναι το ίδιο αμαρτωλός όσο ο πιο αμαρτωλός άνθρωπος στον κόσμο, και ότι θα μπορούσε να ήταν έτσι αμαρτωλός και αυτός εάν οι συνθήκες στην ζωή του ήταν διαφορετικές απλά δεν έγινε έτσι λόγω της βοήθειας του Θεού. Όταν, αντί λοιπόν να σκεφτεί έτσι ο χριστιανός, αρχίζει και σκέφτεται ότι είναι καλύτερος από τους υπόλοιπους ανθρώπους και το χειρότερο όταν του στέλνει κάποια σημεία ο σατανάς είτε την ώρα της προσευχής είτε γενικά στην ζωή του που όμως ο χριστιανός τα θεωρεί ως σημεία από τον Θεό τότε πραγματικά ο χριστιανός έχει αρχίσει να λατρεύει τον σατανά και νομίζει την ίδια στιγμή ότι είναι κοντά στον Θεό. Περισσότερα για τους τρόπους με τους οποίους ο διάβολος μας ρίχνει σε πλάνες αλλά και για το πως μπορούμε να προστατευτούμε  από αυτές θα δείτε στο κεφάλαιο «Ταπείνωση».



Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Η στάση του σώματος όταν προσευχόμαστε θα πρέπει κανονικά να είναι όρθια, και φυσικά θα πρέπει να είμαστε ακίνητοι θα λέγαμε σε στάση προσοχής, επίσης θα πρέπει το σώμα να είναι στραμμένο προς την ανατολή. Όμως κάτι τέτοιο δεν είναι πάντοτε και εύκολο, για χίλιους δύο λόγους, κυρίως όμως είτε γιατί την ώρα που θα αποφασίσουμε να προσευχηθούμε μπορεί να είμαστε ανάμεσα σε πολλούς ανθρώπους ή μπορεί πολύ απλά όταν είμαστε πρωτάρηδες στην προσευχή αυτό να μας φαίνεται πολύ κουραστικό. Για τον λόγο αυτό το καλύτερο είναι τον πρώτο καιρό να προσευχόμαστε είτε καθιστοί είτε ξαπλωμένοι, είναι προτιμότερο να ξεκινήσουμε την προσευχή μας από μια άνετη στάση, όταν είμαστε πρωτάρηδες στην προσευχή, παρά λόγο της όρθιας στάσης προσοχής, η οποία είναι δύσκολη, να βρίσκουμε αφορμή για να μην προσευχηθούμε καθόλου. Ειδικά η πρωινή προσευχή θα είναι πολύ πιο εύκολη για τον πρωτάρη να την κάνει ξαπλωμένος παρά να σηκωθεί να πλυθεί και να κάτσει σε στάση προσοχής για να προσευχηθεί. Επίσης αν είστε μέσα σε ένα τρένο ή λεωφορείο τον πρώτο καιρό θα είναι πολύ πιο εύκολο να κάνετε την προσευχή σας μέσα στο μέσο μεταφοράς οπότε θα περάσει και πιο γρήγορα η ώρα σας, παρά αν περιμένατε να φτάσετε κάπου όπου θα είσαστε μόνοι σας για να κάνετε την προσευχή σας.
Αυτή την τακτική, το να κάνετε δηλαδή την προσευχή σας καθιστοί ή ξαπλωμένοι, θα την διατηρήσετε  για όσο διάστημα χρειάζεται για να νιώσετε ότι μπορείτε με άνεση να κάνετε την προσευχή σας όρθιοι και ακίνητοι σε στάση προσοχής δίχως αυτό να καταντά βασανιστικό και να σας είναι δύσκολο.
Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι πάντοτε ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να κατακτήσουμε το τέλειο, όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί από την μια στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται να διανύσουμε μια απόσταση για να φτάσουμε στο στόχο μας και η απόσταση αυτή θα είναι η προσωρινή απομάκρυνση από τον κανόνα, μέχρι να είμαστε σε θέση να τηρήσουμε τον κανόνα στην εντέλεια δίχως κανένα πρόβλημα. Όποιος προσπαθεί γρήγορα να τηρήσει τον κανόνα είναι καταδικασμένος να κάνει ένα βήμα μπροστά και δύο βήματα πίσω, φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις, όμως εμάς μας ενδιαφέρει ο μέσος συνάνθρωπος, και αυτόν θέλουμε να ενδυναμώσουμε και να θωρακίσουμε. Είναι περιττό φυσικά να πούμε ότι ο πρωταθλητισμός στους χριστιανούς γίνεται στην παλαίστρα της ταπείνωσης  και εκεί δεν υπάρχει κανένας χώρος για εξαιρετικούς ανθρώπους, παρά μόνο για εξαιρετικά αμαρτωλούς.  
24
 
Αν βρίσκεστε στον προσωπικό σας χώρο μπορείτε να ανάψετε ένα κεράκι την ώρα που θα ξεκινήσετε να προσεύχεστε και όταν τελειώσετε την προσευχή να ανάψετε ένα καρβουνάκι και να λιβανίσετε τον χώρο σας σταυροειδός λέγοντας ταυτόχρονα τον ψαλμό από το ψαλτήριο για την προστασία του χώρου σας από κάθε κακό.
Καλό επίσης είναι πριν ξεκινήσετε να κάνετε την προσευχή σας να κάνετε τον σταυρό σας 3 φορές και κάθε φορά να λέτε την παρακάτω ευχή:
«Κύριε ημών Ιησού Χριστέ, Υιέ Θεού, ελέησον με τον αμαρτωλό και αξίωσε με Θεέ μου να κάνω την προσευχή μου σωστά.»
Ουσιαστικά αυτό που έχει πρώτα από όλα και πάνω από όλα σημασία είναι να είστε συγκεντρωμένοι στα λόγια της προσευχής, να μιλάτε στον Θεό με μεγάλη ταπείνωση και να θυμάστε με ακρίβεια τι ακριβώς θέλετε να ζητήσετε από τον Θεό στο τέλος της προσευχής.
Επίσης όταν με τον καιρό δυναμώσετε στην προσευχή σας καλό θα είναι να βρείτε και άλλους ανθρώπους μέσα στο σπίτι σας, αν δεν ζείτε μόνοι,  για να μετατρέψετε την προσευχή σας από ατομική σε συλλογική είτε οι άνθρωποι αυτοί είναι οι γονείς σας ή τα αδέλφια σας είτε ο σύζυγος ή η σύζυγος είτε και τα παιδιά σας. Όταν το καταφέρετε αυτό να ξέρετε ότι και την επαφή σας με τον Θεό θα την έχετε ισχυροποιήσει και την οικογένεια σας θα την έχετε θωρακίσει με τον θώρακα του Θεού που είναι αδιαπέραστος από κάθε κακό.

Ο Θεός μαζί σας
  






























7 σχόλια:

  1. που μπορεί να βρει κανείς τις ακολουθίες των ωρών αναλυτικά;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://faghta-giagias.blogspot.com/2012/03/blog-post_12.html?m=1

      Διαγραφή
    2. http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/prayers/prayers_guide.htm

      Διαγραφή
  2. Ό Θεός να μας βοηθήσει όλους για υγεία αγάπη πίστη Ελπίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, ήμουν τόσο χαμένη γύρω από αυτά. Ο Θεός να σας φωτίζει πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα. Που μπορώ να βρω αυτές τις 3 προσευχές που αναφέρεται ότι καλό είναι ο κάθε χριστιανός να διαβάζει μέσα στην ημέρα; Είναι καπου στο κείμενο; Διότι δεν τις βλέπω. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή